مهارت های قالی بافان سنتی در کاشان همه را شگفت زده کرده است .
هنرهای قالی بافی سنتی در کاشان یکی از شگفت انگیزترین هنرهای زیبای ایرانی است. یونسکو این مهارت را به عنوان نماد «سبک بافت شهری و سبک بافت ایرانی» به عنوان میراث فرهنگی ناملموس ایران در سال ۱۳۸۹به ثبت رسانده است.
از منظر هنری، مردم کاشان به قالی بافی وقالیاب کشی (حل کننده صمغ در ابریشم ) و ابریشم بافی. شهرت داشته اند.
کلمه اصلیتم اهل کاشان هست هرچند امروزه در سراسر جهان شناخته شده اند. هنردوستان خارجی و علاقه مندان به صنایع دستی مسحور رنگرزی طبیعی، بافت خاص و نفس گیر بافت ایرانی و طراحی منحصر به فرد فرش ارائه شده در اندازه های مختلف می شوند.
تپه تاریخی سیلک، خاستگاه مهارت های قالی بافی سنتی در کاشان
آثار تاریخی در این منطقه نشان دهند قدمت تپه سیلک به دوران حمورابی برمی گردد.درابتدا ساکنان این منطقه به کاسو یا کاشو معروف بودند که به مرور زمان به کاسیان و کاشان تغییر یافتند. مورخان بر این باورند که زبیده بنت جعفر بن منصور، همسر هارون الرشید، دستور ساخت کاشان را داد که امروزه به دلیل مهارتهای قالیبافی سنتی مشهور است.
کاشان ازنگاه گردشگران
سیاحان بزرگ جهان در تمام دوران که به این منطقه سفر کرده اند، متوجه شده اند که کاشان مرکز تولید پارچه ها و پارچه های گرانبها بوده است. سر جان شاردن و آنتونی شرلی میگویند که ساکنان کاشان پارچهها و پارچههای خاصی از جمله پارچههای ابریشمی ساده، پارچههای ابریشمی گلدار یا ابریشم مخلوط با طلا و نقره میبافند.
در سال ۱۶۰۰، کارتریت با تحسین کرد قالی و قالی بافی را در کاشان و اینکه این منطقه را محل تجارت قالی نامید. کتاب ها ودست نوشته های در قرن هفدهم و هجدهم نشان میدهد که مهارتهای قالی بافی سنتی در کاشان برای فرش ها سلطنتی در ابتدا به فرمان شاه عباس اختصاص داشت.
“قدیمی ترین فرش های کاشان تا به امروز به قرن هفدهم میلادی باز می گردد که در موزه فرش ایران نگهداری می شود.”
فرش ایرانی در موزه های سراسر جهان
در واقع می توان گفت این میراث فرهنگی ناملموس ایران مربوط به هنرها و مهارت های تولید منسوجات، قیطان، تافته، مخمل سازی و پارچه اطلسی است که برای بسیاری در سراسر جهان به عنوان «مصالح هرمزی» شهرت یافته است.
امروزه در موزه فرش ایران و موزه متروپولیتن آمریکا نمونه هایی از فرش طرح شکار موجود است . با این وجود، اطلاع دقیقی در دست نیست که آیا این قالی ها در کاشان، اصفهان یا تبریز بافته شده اند.
شماری از محققان در بافتند که تعدادی از فرش های قدیمی لهستانی نیز در این منطقه بافته شده است. فرش معروف بقعه شیخ صفی کاراستادان قالی بافی کاشان بوده است.
“این فرش که معروف به فرش اردبیل است اکنون در موزه ویکتوریا و آلبرت لندن نگهداری می شود. همچنین «فرش شاه عباسی» مزین به گلهای درشت شاه عباسی در این دوره تولید میشود.”
مهارت در هم تنیدن تار و پود برای (فارسی بافی)
در کاشان عموماً قالی بافان تار و پود فرش را از پنبه می سازند و ابریشم فقط در فرش های بسیار ظریف استفاده می شود.
فرش کاشان برای زیر پودها از نخ های کاشانی به نام های اصفهانی و شهری استفاده می کنند که ضخامت آن از روی پود بیشتراست.
ما در اولین نگاه می توان به پشم ظریف و کوتاه و بافت مخملی پشم مرینوس در طرح فرش پی برد. قالیبافان کاشانی علاوه بر پشم مرینوس استرالیایی از نخ های پشم خراسان، کرمانشاه، آذربایجان و تهران نیز استفاده می کنند.
قبل از شروع بافت، طراحان الگوهایی شامل شاخه ها، گل ها، برگ ها، شکار حیوانات و صحنه های نبرد تاریخی را آماده می کنند. سپس بافندگان با استفاده از نخ و ابریشم رنگ آمیزی شده فرش ایرانی را خلق می کنند. سبک بافت ایرانی که به «گره نامتقارن» نیز معروف است، گرهی است که پیچش مشخصی دارد. می توانید گره های مساوی فرش را در پشت فرش بینید.
بیشتر بخوانید :اجزای فرش دستباف،فرش دستباف ترکمن،فرش مراکشی چیست؟
ویژگی های فرش کاشان:
مهارت سنتی قالی بافی کاشان به دو نوع قالی عشایری و شهری تقسیم می شود. قالی عشایری در میمه و جوشقان یافت می شود. موارد زیر برخی از ویژگی های خاص این میراث فرهنگی ناملموس ایرانی است.
۱.رج پایین، ۳۰ تا ۴۵ گره در ۷ سانتی متر خطی،
۲.پس زمینه قرمز تیره با حاشیه آبی سرمه ای،
۳. مدالیون لوزی شکل به شکل بیضی شکل،
۴. الگوهای عربی روی قطعات گوشه، مدال و حاشیه.
مهارت رنگرزی به تصویر کشیده شده در فرش کاشان
مهارت رنگرزی ارتباط مستقیمی با مهارت های سنتی قالی بافی کاشان دارد و مانند صنعت نساجی قدمتی طولانی دارد. در صنعت رنگرزی کاشان از رنگ های گیاهی طبیعی، سنتی و بومی برای رنگرزی تار و پود استفاده می شود. متخصصان در این زمینه رنگ ها را از ریشه های ترنج، پوست انار و گردو، برگ انگور استخراج می کنند. این سبک رنگرزی هنوز ویژگی های اولیه خود را حفظ کرده است.
کلام آخر
مهارت های قالی بافان سنتی در کاشان همه را شگفت زده کرده است .با بازدید از کارگاه های طراحی، رنگ، رنگرزی و قالی بافی در کاشان و تامل در این میراث فرهنگی ناملموس ایرانی، سفری به گذشته است. اندیشیدن به این هنر ایرانی تجربه ای تکرار نشدنی را به ارمغان می آورد. اگر فرصتی برای بازدید از موزه، نمایشگاه یا فرش فروشی پیدا کردید، این فرصت استثنایی را از دست ندهید، زیرا خاطره شیرین طولانی در ذهنتان خواهد ماند. مهارتهای سنتی قالیبافی در کاشان، تماشاگرانی را مبهوت میکند.